Queen Sonja's childhood home

Queen Sonja's childhood home is the house from the 1930s in the residential area at Maihaugen.

The house was moved from Oslo to Maihaugen and opened to the public at Queen Sonja and King Harald's gold wedding anniversary 29 August 2018. The home is restored like it was while the queen lived there from 1937–1968.

The house is an example of the architecture of the 1930s. It was put up in Tuengen allé 1B i 1935 and was designed by Ernst Motzfeldt.

The house was built for the Haraldsen family, and Sonja lived most of her life there until she married Crown Prince Harald in 1968.

They were secretly dating for nine years before they got King Olav's permission to marry. For those years, one of the few places they could meet was here at Sonja's mother's house.

The photograpy of the couple at the doorsteps of the home when the engagement was a fact, is an iconic image. This moment connects the Queen’s childhood home to our national history. A private story became official and national.

When she got married 29 August 1968, she was the first civil woman in modern times to marry an European heir to the throne.

  • The house was built in 1935.
  • It was originally located at Tuengen allé 1B at Vinderen in Oslo.
  • The house has a distinct functionalistic style, with hipped roof, horizontal cladding, windows by the corners and balconies with steel rails.
  • The inside of the home is decorated like it was between 1937–1968.
 Gult trehus i funkisstil på Maihaugen.

Queen Sonja's childhood home is from the 1930s and in typical functionalistic style. Photo: Camilla Damgård / Maihaugen

 Crown Prince Harald and Sonja Haraldsen on the doorsteps of a house.

Sonja Haraldsen and Crown Prince Harald on their way out of her childhood home when their engagement got known in 1968. Photo: Aktuell / Scanpix

 Queen Sonja and King Harald on their way down the stairs from her childhood home.

The historical photograph was recreated when Queen Sonja and King Harald came out of her childhood home when it opened at Maihaugen in 2018. Photo: Audbjørn Rønning / Maihaugen